Welcome to Zhongshan City Luck Shine(Coollux) Lighting Technology Co., Ltd official website!
Share to:
Chinese         English

Industry News

Gloeilampen verdwijnen tegen 2013

Adddate:2013/6/2    Hits:2858

 

Gloeilampen verdwijnen tegen 2013
 

De Europese Unie besliste in december 2008 dat de gekende gloeilamp systematisch uit de handel zal worden gehaald. Deze maatregel zou het milieu ten goede moeten komen, omdat men door deze invoering o.a. het gebruik van spaarlampen bewerkstelligt. Door het “uitroeien” van de gloeilamp zou men jaarlijks tot 15miljoen ton CO2 minder uitstoten. Ook voor de consument zou de maatregel voordelig zijn. Onderzoek toont aan dat een gemiddeld gezin, door de omschakeling naar spaarlampen, 25 tot 50 euro per jaar bespaart.

Systematische omschakeling:
1 september 2009: gloeilamp 100 watt verdwijnt uit de handel.
1 september 2010: gloeilamp 75 watt verdwijnt uit de handel.
1 september 2011: gloeilamp 60 watt verdwijnt uit de handel.
1 september 2012: gloeilampen 40 en 25 watt verdwijnen uit de handel.
Fase 2 2013-2016: Halogeenlampen met energieklasse D & C zullen uit de handel worden genomen.
 

Alternatieve verlichting:
LED verlichting
TL en Spaarlampen
Halogeen LS

Keerzijde achter spaarlampen
Terug naar wetgeving
Terug naar Verlichting

 
 
Alternatieve verlichting

Om mensen niet in het donker te plaatsen, is er uiteraard alternatieve verlichting nodig. De in de media voorwaarts geschoven alternatieven zijn vooral TL-lampen, spaarlampen en LED-verlichting. Maar zijn deze alternatieven wel zo ideaal als men ervan beweert? 

 
LED-verlichting
Een oplossing zoals de uiterst energiezuinige LED-verlichting is nog steeds niet aan de orde. Ondanks deze de laatste jaren een sterke evolutie doormaakt en in de vorm van ‘power-leds’ sterk geëvolueerd zijn.

Een LED is jaren geleden ontstaan, maar werd eigenlijk nooit ontwikkeld voor verlichtingsdoeleinden. Dankzij hedendaagse aanpassingen is hier wel heel wat verandering in gekomen. Niettegenstaande is de kracht van LED’s ook zijn gebrek. Een LED geeft zeer fel licht, zonder warmteverlies, waardoor de lichtstralen in strakke bundels worden verspreid.

Een LED geeft voornamelijk een lichtstraal recht vooruit met een hoge belichtingswaarde. De lichtsterkte neemt echter heel snel af naarmate men een beetje van het belichtingcentrum afwijkt. Een functionele lichtverdeling is dan ook het grootste gebrek. 
Niettegenstaande maakt deze eigenschap de actuele LED-verlichting echter wel ideaal om allerlei accenten te leggen, aangename sferen te creëren en specifieke plaatsen onder een krachtige lichtstraal te plaatsen. 
Kortom: LED’s zijn aangewezen in allerhande energiebewuste belichtingstoepassingen waar de nood aan functioneel werklicht miniem is.

Terugkeren verlichting
 
TL -en spaarlampen

Onmiddellijk na LED-verlichting worden TL-lampen en spaarlampen als dé oplossing ingeroepen. Deze produceren op energiebewuste wijze functioneel licht. Waar de klassieke spaarlamp groot en lelijk was, bestaan inmiddels tal van vormen die in de meest gangbare lichtarmaturen kunnen worden toegepast.

 
Klassiek Bolspaarlamp Spotspaarlamp Spaarlamp GU10
 

Met volgende tabel helpen we u alvast even op weg met het kiezen van de juiste tegenwaarde voor de te vervangen gloeilampen:

Gloeilamp
(te vervangen)

spaarlamp of TL
(alternatief)

100W

20W

75W

15W

60W

12W

40W

8W

25W

5W

Terugkeren verlichting
 

Halogeen LS

Hoewel halogenen afgeleid zijn uit het gloeilampprincipe zullen deze niet onmiddellijk uit de markt worden gebannen. Enkel de meest verbruikende soorten met energieklasse D & C (vnl. 230V halogenen) zullen gedoemd zijn te verdwijnen.

Door de juiste keuze van halogenen kan niet alleen in functioneel, warm, sfeervol en veilige verlichting worden voorzien. Halogenen zijn eveneens een energiebewuster dan de klassieke gloeilamp.

Met de juiste technieken en kwalitatieve 12V halogenen, in samenwerking met een elektronische transfo, kan vaak een optimaal effect worden bereikt. Uw verbruik zal lager liggen en de lampen zullen een langere praktische levensduur bereiken. Ook voor samenwerking met dimmers en sfeersturing verlenen halogenen zich uitermate goed.

Wist u trouwens dat er effectief halogenen op de markt zijn die net als een spaarlamp meer licht geven bij een lager vermogen en dus een pak zuiniger.

Terugkeren verlichting
 
Vandaag de dag bestaan er tal van alternatieven met elk eigen voordelen en kostenplaatje. Wenst u hierover graag meer te weten of dit ook in de praktijk toe te passen, neem dan contact met ons op.
 
Keerzijde achter spaarlampen

Praktisch is een spaarlampen niet overal even geschikt; als we even denken aan buitenverlichting bijvoorbeeld. Een spaarlamp geeft de beste verlichting na enige ‘inlooptijd’. Bij buitenverlichting echter maakt men zeer vaak gebruik van bewegingssensoren. Hierdoor brandt een spaarlamp meestal onvoldoende lang om volledig tot zijn recht te komen. Hetzelfde geldt voor verlichting op gang, nachthal, toilet, etc. 
Een aanverwant nadelig effect van spaarlampen, vooral die van minder goede kwaliteit, is de ‘flikker’ die ze hierbij kunnen veroorzaken. Dit wordt vaak als hinderlijk ervaren en kan leiden tot hoofdpijn/migraine, vermoeide ogen, gebrekkige concentratie, verergerde symptomen bij mensen met epilepsie en de ziekte van Menière, enz.

Ook het fabeltje van een energiebesparing tot 80% is een verhaal dat naast zijn schoenen is gaan lopen. Uit onderzoek blijkt dat de spaarlamp, bij correct gebruik, tot 50% bespaart ten aanzien van een gloeilamp. Wanneer u echter de spaarlamp bij regelmaat aan en uit schakelt, zal de duurzaamheid verkorten en dient u uw lampen sneller te vervangen. Reken daarbij ook nog de duurdere aankoop van spaarlampen. Waar een gloeilamp tot € 1,00 kost, kan een spaarlamp snel oplopen tot € 7,00.

Uiteindelijk rest ons nog u te informeren omtrent de negatieve effecten, afkomstig van spaarlampen. Dat spaarlampen een energie bewuste keuze zijn, wordt niet in twijfel getrokken. Maar dat de meningen over de werkelijke risico's verdeeld zijn is niet zo verwondelijk. Er werd uiteindelijk nog te weinig onderzoek verricht over de nadelige eigenschappen van spaarlampen om aan te nemen dat ze volkomen veilig zijn, maar evenmin om er ondoordacht mee om te gaan.
Zo veroorzaken zij in zekere mate straling waarover eigenlijk te weinig gekend is om deze als geheel veilig te beschouwen. Ook de fysieke samenstelling van spaarlampen is niet te licht op te vatten. Een spaarlamp is uit meer schadelijke stoffen opgebouwd, welke naast het milieu ook uwgezondheid kunnen schaden. Er zal dus een veel strikter, en dus ook duurder afvalverwerkingbeleid moeten worden gehanteerd. Enkel dmv een zorgvuldige recyclage kunnen we dit verantwoorden.

 

 

$('#about_02').addClass('on');